top of page

הטמעת גישת עיצוב אוניברסלי ללמידה בעזרת הדרכת מרפאות בעיסוק

?למה  

אחד מהמודלים המרכזיים העומדים בבסיס גישת ההתערבות של ריפוי בעיסוק במערכת החינוך הוא מודל העיסוק האנושי  (Model of Human Occupation [MOHO], Kielhofner, 2008) החוקר את האדם כיצור עיסוקי, את המניעים להשתתפות בעיסוקים, את אופן הטמעתם לתפקידים ואת השפעת הסביבה על השתתפות בעיסוקים (Forsyth, Kramer, Taylor, Owen, Whitehead, Richie, Melton , 2013; Kielhofner, 2008).

בתכנית ההתערבות ניתן לקשר את שלושת הממדים של אדם, עיסוק וסביבה לגישת ה-UDL:

 

אדם – מתוקף ההיכרות עם התלמידים ואיתור הגורמים המאפשרים והמעכבים, מרפאים בעיסוק יכולים להדריך מורים לביצוע מיטבי של התאמת ההוראה לכל התלמידים בהתאם לעקרונות גישת עיצוב אוניברסלי ללמידה:

  1. מגוון דרכים לייצוג החומר - המורה מאפשר לתלמיד להיחשף למידע בדרך הרלוונטית והמתאימה עבורו ע"י שימוש במגוון אופנויות למידה: קריאה, האזנה, צפייה בסרטון, מצגת, אמצעי המחשה שונים, אמצעים טכנולוגיים שונים.

  2. מגוון דרכים לביטוי הידע - התלמיד יכול לבטא את הידע בדרכים שונות: בעל פה, בכתב, בעזרת ציור, קומיקס, משחקי תפקידים, שרטוטים, תרשימי זרימה, בניית מצגת וכד'.

 

עיסוק- מרפאים בעיסוק מבצעים תצפית וניתוח פעילות על מנת לבחון כיצד האדם מבצע פעילות/עיסוק מסוימים. בריפוי בעיסוק מכירים בכך שמעורבות בעיסוקים ובפעילויות המאפשרים השתתפות במארג החיים תומכת ושומרת על בריאות האדם. כשמדברים על מעורבות בעיסוק (Engagement in occupation), הכוונה היא ל" לקיחת חלק בעיסוקים או פעילויות, כתוצאה מבחירה עצמית ומוטיבציה. מונח זה כולל את ההיבטים האובייקטיביים והסובייקטיביים של ביצוע עיסוקים ופעילויות אשר הנם משמעותיים ובעלי מטרה לאדם" (מתע"מ מחודש, 2016).

העיקרון השלישי בגישת עיצוב אוניברסלי ללמידה (UDL) גם הוא מדבר על בחירה בפעילות משמעותית ובעלת מטרה ומתייחס למגוון דרכים למעורבות התלמיד בלמידה - פעילויות לימודיות מגוונות ואפשרות בחירה.  לא רק הוראה פרונטלית, אלא גם למידה בקבוצות/ בזוגות, שימוש בסקרים/חידונים דיגיטליים, דיונים, מודל הכיתה ההפוכה, משחקי תפקידים, התנסות, למידה מבוססת פרויקטים (PBL).

 

סביבה- התאמת הסביבה- ארגון הכיתה והמרחב הבית ספרי באופן שיאפשר למידה מגוונת ומותאמת - תוך התייחסות למרכיבים החושיים (אור, חום, רעש), ארגון פיזי (מקומות ישיבה, מגירות, מיקום המורה, מידת העומס על הקירות, אופן הצגת מידע במרחב, אסתטיקה ואווירה).

 

         איך?

 

 

מטרת התכנית: הטמעת גישת עיצוב אוניברסלי ללמידה בקרב מורים במערכת החינוך בעזרת הדרכה של מרפאות בעיסוק.

מטרות לתלמיד:  

1.      הגברת תחושת המסוגלות העצמית. 

2.      העלאת המוטיבציה וההתגייסות למעורבות בלמידה.

3.      היכרות ושימוש בטכנולוגיות סיוע מגוונות כאמצעי לעקיפת קשיים.

4.      הבעה בדרכי ביטוי שונות ומגוונות, על פי העדפה אישית, צרכים וחוזקות.

5.      שיפור הישגים לימודיים ובמקביל - שיפור הדימוי העצמי

6.      הגברת המודעות לאופן הלמידה המיטבי עבורי (מטא-קוגניציה).

7.      שיפור והתנסות במיומנויות ניהוליות כגון: בחירה מתוך אפשרויות, קבלת החלטות.

8.      הגברת העצמאות בלמידה.

מטרות למורה:

1. מתן מענה מותאם לתלמידים בכיתה מגוונת צרכים בהוראה ובהערכה

2. היכרות עם שלושת עקרונות הUDL לבניית מערך שיעור

3. היכרות עם טכנולוגיות סיוע שונות כאמצעי לעקיפת קשיים.

4. דרכי הערכה מגוונות בהתאם לצרכי ויכולות התלמיד.

 

לצורך זה, יכולה לתרום הדרכת מרפאים/ות בעיסוק העובדות עם התלמידים במערכת החינוך לאחר שביצעו תצפית על התלמידים במהלך ביצוע ממשי ואיתרו גורמים מאפשרים (enabling) ומעכבים ( disabling) לביצוע.

מטרות למרפאות בעיסוק במתי"אות:

  1.  מרפאות בעיסוק העובדות במערכת החינוך יכירו את עקרונות גישת ה UDL ויתנסו בה.

  2. למידת עמיתים והשתלמות לצורך הכרות עם טכנולוגיות סיוע מגוונות כאמצעי לעקיפת קשיים בכיתה בלמידה ובהערכה

  3. מרפאות בעיסוק יתוודעו למאמרים המתייחסים לשימוש בעקרונות ה-UDL בקרב מרפאים בעיסוק ו/או מתעדים התערבויות של מרפאות בעיסוק ויכירו בתפקידן המשמעותי בהטמעת הגישה בקרב מחנכות.

  4. קבוצת מיקוד של מרפאות בעיסוק שתיפגש באופן קבוע ובה תערך חשיבה משותפת להטמעת הגישה במסגרות השונות (תחילה במסגרות החינוך המיוחד ובהמשך הדרכה ברמה הבית ספרית), תכנון שיעורים ובניית מחוון להערכה ומעקב.

  5. הדרכת מורות בבניית שיעור בגישת עיצוב אוניברסלי בלמידה והעברת שיעורים רלוונטיים לתחום ריפוי בעיסוק ב'co' יחד עם מחנכת המאפשר השתתפות מיטבית של התלמידים.

     בכל שיעור חשוב:

  • לערוך מעקב לגבי הדרך בה התלמיד בחר ללמוד (ייצוג) ולגבי אופן הביטוי בו בחר באמצעות טבלת מעקב

  • לעודד תלמידים להתנסות בדרכים שונות ולערוך שיח מטה -קוגניטיבי בהתאם ליכולת - על מנת להעלות מודעות לדרך הלמידה שטובה להם.

bottom of page